Spor kursus hunde

Sidst opdateret af .

Kursus hunde Spor kursus hunde

Spor kursus hunde

Spor træning for hr og fru Danmark, vi afholder spor kursus i Næstved og Vordingborg.

Spor kursus hunde :

Vi starter med teori, hvor vi gennem går de forskellige spor typer, fortæller om hundens opbygning, kommer ind på det udstyr man skal bruge, fortæller om de forskellige sværheds grader inden for spor, hvordan starter man en hund op, på et spor, vi kommer ind på hvor er der godt at gå spor, og hvor skal man ikke gå spor, dette er kun teori delen, så man bliver klædt på til selv at gå et spor.

Spor kursus hunde :

Så kommer den praktiske del, her skal vi ud og gå sporende, dette forgår ikke på samme dag i Vordingborg, i Næstved lavet det hele på samme dag.

Vi vil på denne dag gå tre spor typer, kommer også an på om hunden kan holde til at gå tre spor, dette tager vi naturligvis hensyn til.

Spor kursus hunde : Formålet er at give dig og din hund en god oplevelse, og ide til hvad du kan lave af aktiviteter med din hund

Hunden skal altså være sulten for at arbejde godt

. Her vil mange sige at deres hund mister energi, når den går ”sukkerkold”. Dette er også helt rigtigt, og heldigvis er der en lille genvej som består af:

1 æggeblomme
2 spæk. Stødt melis

Spor kursus hunde : Dette er faktisk energi til næsten 8 timers arbejde for en hund, og der er ingen som træner længere en det.

Denne lille metode bør kun benyttes, såfremt man ved, at man skal arbejde meget med hunden den pågældende dag. Ikke noget med at sige ”åh nej, jeg har ikke lyst alligevel”, for så ødelægger man stille og roligt hundens stofskifte.

Spor kursus hunde :

Selvfølgelig kan man få en hund til at lave noget med mad i mavesækken, og dette bør være hovedreglen, men hvorfor dog ikke ”pumpe det rigtige dæktryk i hjulene” inden man kører.

Pas også på med at give hunden for meget vand under træningen. For det er jo mavesækkens opfyldnings grad, der justerer snudens formåen. Mange vil her sige at det er synd for hunden, men faktisk slukkes tørsten lige så godt med en kop vand som med 1½ liter. Man er lige tørstig efter kort tid.

God fornøjelse med sporet, noget som er sjov for dig og din hund

Spor kursus hunde : Sådan er vores kursus

Vi starter med teori undervisning, så man får forklaret hvordan et spor er, og hvilken typer af spor der findes, så viser vi også hvordan hunden er bygget op, og hvorfor det er godt at gå spor med sine hund, dette forgår  på Kastrup skole sct. clemensvej 27
4760 Vordingborg, efter teorien, så køre vi ned på Færgegårdsvej 15 4760 Vordingborg teknisk afd. og går tre forskellige spor typer,Prisen er 300 kr for hele kursuset, for tilmelding udfyld kontakt formularen.

  Dit navn

  Telefon nummer

  Hundens kaldenavn

  Race

  Din E-mail så vi kan svare tilbage

  Jeg melder mig til

  Skriv hvad regne stykket bliver

  Træningen forgår på Gammelsøvej 21 4760 Vordingborg

  Din besked eller har du spørgsmål

   

  Hundetræning for alle hunde

   

  Spor kursus hunde
  Føreren stiller op med sin hund i sporsele til et 50 skridt langt fremmedspor, der er 15 – 30 min. Jo bedre hunde bliver, så sætter man tiden op for de man har lagt..
  Ca. 1 skridt før markering, med hunden i sporsele og en op til 10 m. lang line, sættes hunden i gang.
  Med kommandoen “søge spor” og med hånden helt ned på underlag stryger hånden hen af jorden, så man fortæller hunden hvad man forventer af den, dette gøres hver gang hunden ikke har næsen på underlaget

  Spor kursus hunde ; Formål

  At motivere hunden til koncentreret at søge i et lige udlagt spor, med genstanden som målet. (godbidder som belønning)
  Funktioner
  Medfødt adfærd såsom Jagt og undersøgelsesfunktionen. Som selvfølgelig skal udvikles.
  Drifter
  Sult. Flok, jagt og byttedrift -(støverdrift). Idet hunden har tendens til at gå efter luftfærten skal denne tages i betragtning, da hunden jo skal tage dyne eller kildefærten ved jorden.
  Motivation
  Sult, godbidder = driftspor. Leg med bold, genstandspind, klud, o.l. Sporsele, stemmeføring, ros, vindretning.
  Redskaber
  Godbidder som f.eks.: små ostestykker, skinkestykker o.l. som er forskellige fra godbidder i den anden træning, eller mad.
  Spor kursus hunde : Sporareal
  I starten græsplæne, og senere i træningen, areal med længere strå.

  Sporteori

  I sporarbejde er der mange ting at tage i betragtning, for at vide hvorfor hunden gør som den gør, fra indlæring, træning til konkurrence. Derfor arbejder vi med tre begreber: Dynespor, kildespor, og driftspor. Hundens billede af sporet drejer sig om “dynen” og “kilden”.
  Dynesporet
  Er det helt unge spor fra nul til tyve minutter, som dækkes af færtpartikler i fodsporet i en ca. 1 m. bred bane langs hele dynesporet.

  Da færtpartiklerne er lurftbærbare vil sporets dyne blive flyttet af vinden. Dynefærten vil aftage med tiden, dog hurtigere i kraftig vind. Efter ca. en halv time vil dynefærten blive overdøvet af

  kildefærten.

  Spor kursus hunde ; Kildesporet
  Opstår af den forrådnelse der sker ved vores passage igennem terrænet. d.v.s. vi laver brudflader, sår på græsstrå o.l. samtidig med at vi maser en masse mikroorganismer ved hvert fodtrin.
  Kildesporet er registrér – og brugbart efter ca. en halv time fra sporet er lagt. På grundlag af dette kan man bedre forstå hvorfor hunden flakker i unge spor pga. dynens ensartede meterbrede bane, og at denne flakken aftager i takt med sporets alder.
  Konklusion: kildefærten er hermed stærkere ved fodaftrykkene.
  Spor kursus hunde : Driftsporet
  Er det spor man starter med. Driftsporet stiller ikke store krav til hunden, men fremmer udelukkende hundens lyst/drift til at gå spor. Derfor er et driftspor et lige kort spor, på ca. 100 – 200 skridt i medvind, med en bunke godbidder for enden. Længden øges gradvist

  Sporets alder øges gradvis til 20 – 30 min

  . I sporarbejdet findes der forskellige sværhedsmomenter som man skal tage i betragtning: Beskaffenhed (jordbundsforhold), temperatur, fugtighed (nedbør), længden, antal knæk, og antal genstande.
  Der findes samtidig forskellige sportyper, faktisk er det kun fantasien der sætter grænsen.
  Spor kursus hunde : Uddannelsesspor
  Uddannelsesspor er med noget hunden virkelig syntes om, og genstand for enden. NB! Genstanden skal være en som hunden er glad for, evt. en bold, eller nogle rigtige gode godbidder, høj værdi for hunden.
  Sporet drejes gradvist over i sidevind. Når hunden er sporfast indlæres knækket. NB! Der hvor sporet knækker skal man huske at det korte spor efter knækket er i medvind!!. Indlæring af påvisning/apportering af genstande sker på sporet i medvind.
  Husk derefter, at fremmedspor kun er et problem for hundeføreren.

  konditionsspor

  Konditionsspor er lange spor. F.eks. 1500 skridt hvor sporet er en halv time gammelt, eller 500 skridt hvor det er tre timer gammelt.

  Spor kursus hunde : Slæbe spor
  Spor hvor man bruger kanin eller rådyr, ja man kan bruge alt, det nemmeste er at binde en snor i det man vil trække hen af jorden, sørg for at du markere hvor du går, og denne type af spor, må først laves når hunden har lært at gå spor

  Schweiss spor

  Er blod spor. Find et egnet område. Det kan være en mark, eng, skov, den lokale park eller i baghaven. Kun fantasien sætter grænser. Det vigtige er at der ikke er andre hunde eller for mange mennesker som kan forstyrre hunden under spor søget. Gå ud uden hund og find et startsted og marker det med en pind eller gren så du selv ved nøjagtigt hvor sporet starter. Husk at det er vigtigt at sporet lægges i medvind så hunden kun får færten fra sporet i jorden og ikke med vinden. Du kan også sagtens starte med blod (schweiss). På startstedet træder du et trekantet areal på ca. 1kvm. hvor den øverste spids peger i den retning som sporet skal gå. Dub startstedet med dryp med schweiss og begynd at gå sporet i den planlagte retning giv et let sprøjt blod med sprøjteflasken for hvert skridt du går. De første skridt skal være med kort mellemrum for efter ca. 10 meter at gøre skridtene lidt længere. Lav sporet 50-100 meter til at starte med. For enden af sporet lægges lidt godbidder. Nu er sporet lagt.
  Prøvespor
  Prøvespor er det spor man går, til konkurrencer. Dem trænes der kun få gange med.

  ID spor

  ID spor er, at hunden kan vælge sporet til en bestemt person, og ignorere alle spor af andre mennesker (og dyr) i det samme område. For din hund til at være i stand til at vælge det rette spor, skal den snuse på en beklædningsgenstand eller andet aktiv fra den tabte person. Efter at have snuset produktet, få hunden selv undersøge terrænet og finde ud af, om der er spor af den flygtede her.
  Tommelfingerregler
  I træningsspor skal man altid have en line der er 2 – 3m. lang, for hurtigere at hjælpe sin hund, vis den ikke er sikker i hvad den laver.
  Læg om muligt mere end et spor og fordel samtidig problemerne. Husk ind i mellem at lægge driftspor med forskellige varianter.
  Det vigtigste er at sporene aldrig må være længere end at hunden bevarer koncentrationen fra start til slut især under indlæring.

  Delmål:

  I spor øvelsen har vi som i alle andre øvelser forskellige delmål som skal opnås for at få den komplette øvelse. Sporøvelsen deles således op i følgende delmål:
  At lære hunden at søge koncentreret i sporet. – Her bruges jagt funktionen og sulten.
  Husk at hunden skal slappe af mellem hver spor, det er hårdt for hunden at gå spor.

  Disse delmål gør at man kan dele indlærings momenterne op fra starten, og undgå at hunden ikke får proppet for meget ind i hovedet på en gang. Det kan vise sig på den måde at hunden begynder at virke forvirret.

  Indlæring (Driftsporet)

  Man starter med at udvælge sig et areal, helst en korthåret græsplæne, som er min. 30 – 40 m. lang. Så sætter man den første pind og sørger for at lægge sporet i vindens retning. (Husk støverdriften) Hvis sporet bliver lagt imod vinden, vil duften af sporet jo blæse lige hen til hunden som derved vil snuse mod luften i stedet for mod jorden. Ved startpinden tørrer man fødderne af og lægger det første duftspor, hunden skal finde sporet med næsen og ikke med øjnene. Et skridt en duft, som hunden bliver bedre så øger man afstanden, så næste gang er det to skridt mellem, næste gang 3 skridt o.s.v.

  Ude hvor sporet slutter lægger man en lille bunke godbidder

  , tager to store skridt og ligger sin markerings pind
  Straks efter påfører man hunden sporselen samtidig med at man motiverer den til at søge. Sporselen kvæler ikke hunden som et glidehalsbånd gør, og hunden finder hurtig ud af, at når man tager sporselen frem, så ved den hvad der skal ske.

  Lige før startpinden sættes hunden mellem førerens ben

  . Med kommandoen “søge spor” i en venlig animerende stemme får man hunden i gang med at finde godbidderne. Hvis hunden går ved siden af sporet tages den ind i sporet med kommandoen “nej” og siger igen “søge spor”. Det kan muligvis tage et par spor før hunden finder ud af at der faktisk ligger noget dan kan spise, før den søger mere målbevidst.
  Når hunden når til den første bunke godbidder roses den let samtidig med at den spiser godbidderne. Så afledes dens opmærksomhed lidt, hvorpå man starter igen. Det er vigtigt når sporet er færdigt, at man roser hunden meget og leger men den for at aflede dens opmærksomhed fra sporet.
  Det er vigtigt at man får hunden til at søge roligt og koncentreret fra starten, og ikke at tage luftfærten (Støverdriften).

  Efterhånden som hunden søger mere målrettet øger man gradvis afstanden mellem duftene.. På et tidspunkt skal hunden heller ikke gå imellem førerens ben, men for enden af den 10 m. lange line.
  Når hunden er glad for at samle genstanden op og bære den, skal man lokke den hjem til sig. Det er bedst at sidde på hug, så man ikke virker overlegen/truende over for hunden.
  Når den kommer hjem med genstanden skal man ruske lidt med den. Når hunden har sluppet genstanden, gøres denne interessant igen.(hunden køres op på genstanden) også den tages væk.
  På et tidspunkt skulle hunden gerne være blevet mere sikker på sporet, så man kan begynde at stille lidt større krav til den. Her begynder man nemlig at tage de før nævnte sportyper i brug: uddannelsesspor, konditionsspor, og prøvespor.

  Tips!

  Til sidst skal det nævnes, at det bedste resultat opnås ved at man altid husker at skynde sig langsomt.
  Træn aldrig for meget spor om dagen. Det er bedst at træne med det flere gange om ugen.
  Skulle noget gå galt kan man altid gå nogle trin tilbage for at opbygge evt. fejltagelser igen.
  God fornøjelse

  Selve indlæringen/duftdiskrimineringen

  • For at få hunden til at finde en helt specifik duft/lugt, sker den bedste indlæring, hvis man kan præsentere hunden for duften UDEN en masse sekundære dufte. For at gøre det så enkelt som muligt for hunden, deles speciel søget op i flere indlæringstrin. Jo mere “enkel/ren” duft, som hunden bliver præsenteret for, og herefter belønnet for at markere, jo bedre indlæring. Hunden lærer gradvist at udskille en bestemt duft fra andre – også kaldet DUFTDISKRIMINERING. Ved at gøre hundens valg nemme i begyndelsen, får den hurtigt SUCCES i søget, og det bliver sjovt for alle.
  spor tips :

  Spor kursus hunde : Schweisstræning for begyndere.

  At gå spor er en rigtig god aktivitet for hunden. Det øger hundens evne til at koncentrere sig og arbejde selvstændigt dog under førerens kontrol. Hvis en medhjælper har udlagt sporet, ved hundeføreren jo ikke hvor sporet er og kan derfor ikke dirigere eller på anden måde hjælpe hunden med at udrede sporet. Derfor lærer hunden at arbejde 100% selvstændigt.
  Spor tips : Jeg vil her fortælle lidt om hvordan man selv kan komme i gang med at gå spor med sin hund. Lad mig understrege at de metoder jeg beskriver, er dem som jeg selv startede med og stadig bruger, og at det ikke nødvendigvis er de metoder som er de officielle ifølge ”eksperterne”. Selvfølgelig får man den bedste viden og træning ved at melde sig til et kursus i schweisstræning men for dem som ikke har tid, lyst, råd, mulighed eller bare vil hurtigt i gang, vil jeg her i forklare lidt forenklet hvordan man kan begynde.

  Spor tips : Sporudlægning.

  Find et egnet område. Det kan være en mark, eng, skov, den lokale park eller i baghaven. Kun fantasien sætter grænser. Det vigtige er at der ikke er andre hunde eller for mange mennesker som kan forstyrre hunden under sporsøget.

  Spor tips :

  Gå ud uden hund og find et startsted og marker det med en pind eller gren så du selv ved nøjagtigt hvor sporet starter. Husk at det er vigtigt at sporet lægges i medvind så hunden kun får færten fra sporet i jorden og ikke med vinden. Hav et kødben eller et stykke kød bundet på en snor som du kan trække efter dig for at forstærke færten. Du kan også sagtens starte med blod (schweiss). På startstedet træder du et trekantet areal på ca. 1kvm. hvor den øverste spids peger i den retning som sporet skal gå. Dub startstedet med kødet eller dryp med schweiss og begynd at gå sporet i den planlagte retning, trækkende kødet efter dig eller giv et let sprøjt schweiss med sprøjteflasken for hvert skridt du går. De første skridt skal være med kort mellemrum for efter ca. 10 meter at gøre skridtene længere. Lav sporet 50-100 meter til at starte med. For enden af sporet lægges lidt godbidder. Nu er sporet lagt.

  Spor kursus hunde : Spor tips : Sporsøget.

  Hent hunden og gå roligt en tur i området for at lade hunden vænne sig til de dufte som er det pågældende sted, dog uden at hunden får færten af sporet. Når sporet er ca. 30 minutter gammelt føres hunden hen mod startstedet med vinden i ryggen. Stop hunden 3-5 meter før startstedet og giv den evt. en sporsele på. Hvis hunden har et alm. halsbånd på, skal du føre linen under maven, mellem hundens ben så hunden kan få snuden ned til jorden.
  Før nu hunden helt hen til startstedet og peg og krads på jorden for at vise at her er der noget interessant som bør undersøges nærmere. Hunden vil nu begynde at snuse og først når den har snuden ved jorden giver du kommandoen

  ”søge spor”

  i en rolig tone samtidig med at du roser og opfordrer hunden til at forsætte. Hvis hunden løfter hovedet skal du straks standse søge-kommandoen, så hunden lærer at den korrekte søge-adfærd er med snuden ved jorden. Hunden vil nu afsøge startstedet og skulle herefter gerne begynde at gå ud af sporet. Hvis hunden går af sporet, standser du op og forholder dig passiv med hunden i stram line så den ikke fortsætter væk fra sporet. Hvis hunden ikke selv finder tilbage på sporet, venter du til hunden søger din kontakt måske bare med et kort blik (så du skal virkelig have øjnene på hunden). Du viser med hånden hvor sporet med 100% sikkerhed er samtidig med at du giver “søge spor” kommandoen. Når hunden når til enden af sporet og finder godbidderne, roses hunden selvfølgelig for sin præstation.

  Spor tips :

  Når hunden er blevet sikker og forstår at gå sporet, gøres sporet ældre og længere. Har man mulighed for at få fat i blod (schweiss) fra klovbærende dyr vil dette være det bedste at bruge som spor i stedet for kødslæb. Du skal bruge 250 ml. schweiss til et spor på 300 meter. I stedet for godbidder ved sporets ende, lægges en vildtdel, kanindummy, klov fra råvildt eller lignende. Lad hunden tage vildtdelen i munden og lad den afreagere. For hunden er “jagten” slut og byttet skal “aflives”. Lad gerne hunden bære byttet hjem til huset eller bilen hvor der byttes med godbidder.
  Efterhånden indarbejdes kurver som i begyndelsen skal være store og med tiden gøres skarpere og skarpere. Indlagte kurver skiftes mellem at gå til højre og venstre.

  Spor kursus hunde : 3 grundregler.

  Næsen sidder på hunden; ikke på dig. Stol på hunden.
  Langsom hund lugter bedst.
  “Læs” din hund mens den arbejder.
  Spor tips : Hundens næse.
  Mennesket har 5-8 mio. lugtceller med hver 6-8 tråde.
  Hunden har 200 mio. lugtceller med hver 100-150 tråde.
  Hunden kan arbejde med den samme lugt i lang tid.
  Mennesket kan ikke arbejde med den samme lugt i lang tid.
  Spor tips : Langsom hund lugter bedst.

  Hunden tager i gennemsnit 5,4 åndedræt pr. sekund.

  Hunden tager 10-20 portioner luft ind i næsen, og herefter én portion luft ned i lungerne.
  Langsom hund: 0,5 m/sek. = 1 portion luft pr. 10 cm.
  Hurtig hund: 5 m/sek. = 1 portion luft pr. 1 meter.
  Går hunden af sporet stiger pulsen, og dermed åndedrættet.
  Spor tips : Sporet.
  Dynesporet. (Mennesket taber ca. 40.000 hudceller pr min.) 2-4 meter bredt, holder Ca. 20 min.
  Kildesporet. 10-30 cm. bredt, optimalt efter ca. 30 min.
  Individuel fært. Forbliver i området i længere tid.

  Spor kursus hunde : Gunstige sporforhold.

  * Terræn.
  * Agerjord.
  * Græsmark.
  * Eng.
  * Skov.
  * Ubefærdede arealer.
  * Vejr.
  * Vindstille.
  * Fugtigt vejr.
  * Køligt vejr.
  * Støvregn.
  * (Sne).

  Spor tips : Ugunstige sporforhold.

  * Terræn.
  * Asfalt.
  * Stenjord.
  * Sand.
  * Stærk hølugt.
  * Stærkt befærdede arealer.
  * Stærk trafik.
  * Vejr.
  * Storm.
  9
  * Hede.
  * Tørke.
  * Stærk regn.
  * Frost.
  * Stærk snefald.
  * (Tåge).

  Udstyret.

  Sporsele eller bredt halsbånd.
  Line på 10 meter.
  Sprøjteflaske og blod.
  Tag sele eller halsbånd af ved sporets slutning.
  Indflydelse på sværhedsgrad.
  * Sporets hviletid.
  * Sporets længde.
  * Knæk på sporet.
  * Vejret.
  * Terrænet.
  Sværhedsgraden må kun øges på ét felt ad gangen.

  Nyhed inden for spor træning

  Spor kursus hunde
  sporparcour en helt anderledes sportræning end vi er vandt til

  Sporparcour er jo spor træningen på hårdt underlag, dette gør at vores spor træning kommer til nye højder (bogstaveligt talt). Stabler af paller, flisestabler, trapper, smalle kanter. Dejligt at se, hvordan hunde der i starten ikke turde hoppe op på en 20 centimer høj flisestabel efter en dags træning helt naturligt hopper op på selv meterhøje flisestabler og finder det helt natuligt, når sporet går ud på at hoppe op på den nærmeste flisestabel for at tjekke om sporet skulle være der oppe. Så virkelig en aktivitet som vi vil tage på repertoiret.

  Betryggende at hunde inden træningen blev tjekket for om de fysisk var i stand til at klare udfordringerne. Så det er også en aktivitet man ikke ukritisk bør kaste sig ud i uden kyndig vejledning.

  Har du har en hund, der i forvejen kan gå spor på hårdt underlag, bliver der med sporparcour tilføjet et stort element af leg i sportræningen, som på den måde bliver sjovere for hund og fører.