Min hund har dårlig ånde

Sidst opdateret af .

Min hund har dårlig ånde

Min hund har dårlig ånde

dårlig ånde, kan jeg gøre noget, få svarene her. Dårlig ånde kan skyldes tandsten, paradentose, tandbylder, fremmedlegemer, læbefoldshudbetændelse samt nyrelidelser.

Dårlig ånde kan skyldes flere forskellige ting. Har hunden tandsten er det ofte årsagen, ligesom paradentose kan være årsag til, at hunden har dårlig ånde.

Infektioner, tandbylder og fremmedlegemer i mundhulen kan ligeledes medvirke til problemet. Hunde med folder i læberne kan få hudbetændelse de pågældende steder – det er ofte ret ildelugtende.

Sjældnere ses som årsag til dårlig ånde nyreproblemer. Hvad der er årsagen i de enkelte tilfælde kan afgøres hos dyrlægen.

Tandbørstning er godt til at forebygge tandlidelser/tandkødslidelser, men er problemet først opstået, er det ikke muligt at børste sig ud af problemet.

TIP :

  Væn din hvalp/hund til at få efterset tænder og mundhule jævnligt for at opdage eventuelle problemer i tide. Tandbørstning er godt til at forebygge forekomst af tandsten, men kan ikke fjerne eksisterende tandsten; disse fjernes f.eks. effektivt med ultralyd hos dyrlægen. Alternativt kan gives en specialkost, hvor fibrene har en struktur, der gør, at belægninger på tænderne gnides af.

Har afprøvet noget der hedder Dental Fresh, det hælder man i hundens vand, også skulle den dårlige ånde forsvinde, det virker, det gjordet det på mine to hunde, måske en løsning

Anbefalede produkter mod dårlig ånde

Eftersom dårlig ånde hos hunde i langt de fleste tilfælde skyldes manglende tandbørstning eller deciderede tandproblemer, anbefales det, at man børster sin hunds tænder hver dag. I den forbindelse er det meget vigtigt, at man anvender en rigtigt hundetandbørste såvel som anbefalet hundetandpasta.

Herudover anbefales følgende produkter til at afhjælpe dårlig ånde hos hunde:

Legetøj som hunde kan gnave i
Kødben
Dentilfresch til hunde
Trixie tandrens spay

Mulige årsager til den dårlige ånde

Den mest almindelige årsag til dårlig ånde hos hunde er uden tvivl tandproblemer, men i nogle tilfælde kan mundlugten også skyldes sygdomme. Årsagerne til dårlig ånde hos hunde inkluderer:

Mangelfuld tandpleje (tandbørstning)
Ophobning af plak
Tandsten
Paradentose (løse tænders sygdom)
Gingivitis (tandkødsbetændelse)
Tandbylder

Fremmedlegemer der sidder fast mellem tænderne (typisk knoglestykker)

En pind eller en splint i ganen
Bihulebetændelse
Nyresygdomme
Sygdomme i fordøjelsessystemet
Svulster i munden

Find årsagen

En del af diagnosticeringen af problemet med den dårlige ånde, kan tage udgangspunkt i følgende spørgsmål:

Virker det som om, at din hund har smerter i- eller omkring munden?
Vil hunden ikke spise eller tygger den modvilligt?
Prøver din hund at spise, men taber maden ud af munden?
Spiser hunden ikke, på trods af at den løber ivrigt mod foderskålen, når du fylder hundefoder i den?
Fører hunden poterne op til munden (mere end normalt)?
Savler hunden (mere end tidligere)?

Hvis du kan svare “ja” til et eller flere af ovenstående spørgsmål, er der en forholdsvis stor sandsynlig for, at den dårlige ånde skyldes et tandproblem.

Årsagerne til ovenstående symptomer er ofte:

En løs-, knækket- eller flækket tand
Et eller flere huller i tænderne (caries)
En tandbyld (abcess)
Gingivitis (tandkødsbetændelse)

Hvis det er muligt, kan du evt. selv undersøge om din hund har fremmedlegemer i munden

(såsom knoglestykker eller bensplinter mellem tænderne eller træsplinter i ganen) . Mens du er igang, er det desuden værd at lægge mærke til, om tandkødet ser normalt ud (kig især efter hævelser og blødninger). Tandsten på tænderne kan som nævnt også være en årsag til dårlig ånde og manifesterer sig som gule eller brune belægninger på tænderne, der typisk er kraftigst omkring tandroden.

I nogle tilfælde kan den føde (eller det affald) hunden spiser give dårlig ånde, men dette vil som regel være midlertidigt og derfor ikke vække mistanke om helbredsmæssige problemer. Hos nogle hunde er foderet dog problemet og i disse tilfælde vil det ofte hjælpe tilsætte PlaqueOff i foderet.