Valg af racehund

Sidst opdateret af .

Valg af racehund

Valg af racehund

Valg af racehund,. Det er meget vigtigt, at man – inden man køber hund – sætter sig ind i den påtænkte races egenskaber og behov. Her på siden kan du læse lidt om, hvilke overvejelser, der er gode at gøre sig inden man vælger race:

Hvad er racen blevet brugt til oprindeligt?

F.eks. hyrde får, vogte bopæl, jage selvstændigt over lange distancer m.m.

Hvilke egenskaber er nødvendigt for hunden for at kunne udføre det pågældende arbejde? F.eks. stor arbejdsudholdenhed, opmærksomhed på bevægelser, reservation overfor fremmede, stor forsvarslyst, stor selvstændighed m.m. – Det er egenskaber, der har været selektivt nedavlet gennem flere århundreder og forsvinder ikke bare ud i den blå luft, selvom en bestemt linie kun bruges til udstilling.

Er disse egenskaber praktiske i forhold til de betingelser, hunden skal leve under hos mig? – F.eks. er stor reservation og beskyttertrang ikke altid lige smart i byer, hvor folk bor tæt sammen

Valg af racehund. Kan jeg opfylde hundens behov for aktivitet og fornuftig beskæftigelse?

Kan jeg opfylde hundens behov for fysisk motion? – Forkert aktivering eller understimulering er årsag til mange problemer.

Hvilke egenskaber skal jeg tage højde for og arbejde intensivt med,

hvis jeg alligevel vælger den påtænkte race? -F.eks. gennem socialisering, gode vaner fra start eller særlig aktivering i forhold til racen.

Det kan derudover være en ide at rådføre sig med en adfærdskyndig person (ikke nødvendigvis opdrætteren!) om hvorvidt den pågældende race er et fornuftigt valg. – Også selvom man mener at have overvejet ovenstående.

Når du henter hvalpen

Valg af racehund. Ankomst til hjemmet
Det er en forvirrende og stressende oplevelse for en lille hvalp pludselig at blive fjernet fra resten af kuldet og tæven. Heldigvis er de så tilpasningsdygtige i denne alder, at de hurtigt kommer sig over chokket. Men du kan lette overgangen til den nye tilværelse på flere måder. En af dem er at aflevere et håndklæde eller tæppe hos opdrætteren et par dage før du henter hvalpen. Tæppet skal ligge hos hvalpene og tæven indtil du afhenter din hvalp. I det nye hjem kan hvalpen så søge tryghed ved tæppet, der lugter velkendt og beroligende af tæven og det gamle hjem.

Du kan også sætte en D.A.P duftdispenser op i dit hjem et par dage før hvalpen ankommer (eller samme dag, hvis tiden er knap). D.A.P´en udsender en kunstig efterligning af nogle naturlige, beroligende duftstoffer, kaldet feromoner, som modertæven selv udskiller mellem dievorterne, når hvalpene dier. Du kan ikke lugte stofferne, men hvalpen registrerer dem og bliver beroliget af dem.

Valg af racehund. Hvor skal hvalpen sove om natten ?

Valg af racehund. Tænk allerede nu over, om du vil lære hvalpen at sove i sin egen kurv. Det kan være fristende at tage den op i sengen, men hvis du ikke er interesseret i at hvalpen som voksen skal ligge i din seng, så bør du fra starten lære den, at den skal ligge i sin kurv. Kurven bør dog stå ved siden af din seng, så du kan række hånden ned og berolige den, hvis den skulle blive utryg i løbet af natten.

Senere kan du altid flytte kurven ud af soveværelset

– evt. gradvist – hvis du ønsker at hunden skal ligge i et andet rum om natten. At lade hvalpen hyle sig i søvn i et andet rum er ikke en god løsning og kan medføre problemer med at være alene senere hen.

Valg af racehund.Husk alene hjemme træningen

Måske har du taget “hundehvalpe-orlov”, men det er vigtigt at tænke på, at du snart skal starte på arbejde igen og at tiden derfor er knap! Tilvænningen til alene hjemme bør derfor begynde så hurtigt som muligt efter at hvalpen er faldet til i sit nye hjem. Ideelt set begynder man allerede efter et par dage efer hjemkomsten. Det er utroligt vigtigt at gå langsomt og systematisk frem, når man træner alene hjemme – læs mere om alene hjemme træning her