Sidst opdateret af .

Rally lydighed

Rally lydighed hundetræning på en sjov måde

Rally lydighed er hundetræning på en sjov måde, dette tilbyder vi i Vordingborg.

Rally lydighedSkiltene markerer nogle af de øvelser, der bruges i Rally Lydighed eller Rally-O (Obedience) som det hedder på engelsk.
Der er forskellige regler og skilte alt efter hvor man finder inspiration. I Danmark har vi valgt at arbejde ud fra de amerikanske regler (AKC), mens Norge arbejder efter de canadiske regler (CARO). Det vigtigste er at det skal være sjovt og jeg laver mine egne regler i træningen så de passer til hunde og mennesker.

Rally lydighed eller Rally O (obedience = lydighed), som man ser det betegnet nogle steder, er en forholdsvis ny hundesportsgren, som er ved at få godt tag i danske hundeejere, fordi der ikke stilles så store krav til perfektion i øvelserne, som i traditionel lydighed, og fordi konkurrenceformen i høj grad ligner den daglige træning, hvor man må rose og motivere hunden.

Rally lydighed

Hund og fører skal gennemføre en bane, som er designet af en rally dommer. Til hver ny konkurrence anvendes en ny bane – ligesom til ridebanespringning for heste. Deltagerne får først kendskab til banen umiddelbart inden konkurrencen. På banen står en række skilte (10-20 stk. efter konkurrencens niveau). På hvert skilt står der oplysninger om, hvilken øvelse der skal udføres. Man får point for øvelsernes udførelse.
Man må kommunikere med sin hund undervejs, alt det man vil: tale med den, opmuntre gennem sit kropssprog etc. Dog må man ikke røre ved hunden eller give den godbidder under konkurrencen og naturligvis heller ikke skælde den ud eller straffe den.
Konkurrencerne afvikles i tre sværhedsgrader: Begynder, Øvede og Ekspert. I begynderklassen er hunden i snor under konkurrencen. For at bestå en klasse skal man opnå mindst 70 point ud af de 100, som er det mulige maximum. Alle starter med at have 100 point, hvorefter, der foretages fradrag for evt. fejl. Hvis to ekvipager (hund/fører) står lige, er det tiden, som tæller.

Rally lydighed en anderledes måde at træne hund på

Hvad er Rally lydighed ?
Rally lydighed er en hundesport, hvor det modsat almindelig konkurrence-lydighed, er tilladt at rose, opmuntre og guide din hund ved hjælp af tale, af kropssprog- og tegn. Dog må man ikke røre ved hunden, og man må ikke bruge godbidder eller legetøj under selve konkurrencen. Det må man selvfølgelig godt til træning, hvor hunden skal belønnes, hver gang den gør det rigtige. I Rally lydighed bliver der lagt stor vægt på, at din hund ser glad ud, at hunden viser, at I har det sjovt sammen, at I har en god kontakt og dermed et godt samarbejde.

Hvordan foregår Rally lydighed ?

lydighed Rally foregår på en bane der mindst måler 12.5 x 15 m. På banen er der sat et antal skilte på jorden, lidt som vejskilte. Skiltene viser/forklarer forskellige øvelser – samt hvilken retning du og din hund skal gå ved skiltet. På det første skilt står der “START”. Det næste skilt er f.eks en gul pil, der viser mod højre, det næste skilt igen fortæller dig måske, at din hund skal sidde ned, og at du skal gå rundt om den osv., indtil du når skiltet, hvor der står “MÅL”.

Antal skilte i lydighed Rally
Der er i alt 87 forskellige skilte inddelt i forskellige klasser, som i lærer om efterhånden.

Der er f.eks. 36 skilte i begynder-klassen.

Når du har lært at udføre øvelserne i én klasse, bliver du præsenteret for nye og lidt sværere skilte, som høre til i næste klasse.

Kan man gå til konkurrence i Rally lydighed ?

Ja, det kan man rigtig mange steder rundet omkring i klubber som Dansk Kennel Klub, Danmarks Civile Hundeføreforening, men der er ikke et krav om konkurrence for at træne det.

Hvor mange klasser er der i lydighed Rally ?

Der er fem klasser: Begynder, Øvede, Ekspert, Champion, og en Super-Champion. Desuden er der en Rally Juniorklasse for de unge imellem 10-17 år.

Hvad skal jeg bruge når jeg skal træne Rally lydighed :

Du kan bruge halsbånd eller sele, en god line – gerne en på 1 1/2 – 2 m., en godbidstaske – mavebæltetaske, så dine godbidder er nemme og hurtige at få fat i, masser af de bedste godbidder din hund ved af, prøv dig evt. frem med fiskefrikadeller, And, små kødboller, skinke, kyllingetern eller frikadeller. Alt sammen skåret i små bidder. Nogle hunde vil imidlertid ikke have godbidder. Ofte er det fordi, man ikke har fundet den bedste smag til lige præcis dén hund, men så kan du i stedet bruge legetøj som f.eks. et fleece trækketov. Husk altid – lige meget hvad du træner eller laver med din hund – at tilbyde den vand ind imellem. Derfor: Husk drikkeskål og vand. Hvis du i forvejen træner med din hund, og bruger en “klikker” så tager du også den med.

Hvad kan jeg ellers bruge Rally lydighed til ?

Rally lydighed er med til at styrke båndet mellem dig og din hund. Det er en sport, hvor samarbejdet vægtes højt. Det er en sport, der udfordre både hund og førers intellekt. Det er sport som ALLE kan dyrke uanset alder, størrelse og førlighed – og det gælder for både hund og fører. Det er fx ikke noget problem at dyrke Rally-Lydighed med sin hund, selv om man måske sidder i kørestol.

Sidegevinsten er, at man får en hund, der er let at have med andre steder, som man kan kalde til sig, når den er fri, som bliver god til at omgås andre hunde og mennesker. Kort sagt en hund der fungerer godt og harmonisk i dagligdagen.