Hjernegymnastik hunde

Sidst opdateret af .

Hjernegymnastik hunde

Hjernegymnastik hunde

Hjernegymnastik er faktisk vigtig, når du skal opdrage din hund. Men det er ikke kun hunden, der skal dyrke hjernegymnastik. Det skal du også for at få det bedste resultat. Hunden bruger sin næse, du bruger din kreativitet. Og så dyrker i hjernegymnastik sammen for fuld udblæsning.
En glad og tilfreds hund er en hund, der ofte får lov til at bruge sine sanser. Specielt har hunden en fantastisk lugtesans, som den elsker at få lov til – og mulighed for – at bruge, ikke kun når den går tur, men også andre steder. Og det er her hjernegymnastikken bliver højaktuel.

Vi kan udnytte denne fantastiske næse/lugtesans til at få hunden til at løse opgaver,

som vi stiller den over for. Når hunden skal løse opgaver, bruger den sin næse og sin hjerne. Den får nogle informationer gennem næsen som f.eks. fortæller hjernen: “Nede i den her bøtte ligger der noget godt” næste skridt er så, at hjernen skal finde ud af, “hvordan får jeg fat i det, der lugter så godt”. Nogle hunde er rigtig gode til at løse opgaver, andre er lidt længere om det, men alle kan. Det kan være racebetinget, hvor hurtigt/langsomt det går, men det har også noget at gøre med, hvor ofte vi stiller hunden over for opgaver, som den skal løse, og hvor svære de opgaver er. Det er, som med alt anden hundetræning, at jo flere gange vi træner, jo bedre bliver hunden til det. Øvelse gør mester.

Hjernegymnastik hunde: Toiletruller:

er rigtig gode at gemme godbidder i.( dette er især til hvalpe..) da voksne hunde æder rullen og pillerne på 2 sek….. fold enderne ned så hvalpen skal arbejde for at få pillerne ud…her kan evt. bruges lidt pølsestykker, frolic eller de hjemmelavede leverhapser..for at lære næsen , at der er noget godt i den…og at det kan betale sig at arbejde.

Hjernegymnastik hunde: Skålen;

læg en godbid på gulvet og sæt en kop med hank over den. (Der kan også bruges en kop, en plastikbøtte, osv.) Hunden skal have flytte genstanden for at få fat i godbidden, som er nedenunder.
Ophængt plastikflaske med godbidder; Hæng en plastik-colaflaske med godbidder højt oppe i en døråbning eller i et træ (Over hundens rækkevidde). Snoren skal være bundet rundt om maven af flasken, så den er i balance og hænger vandret. Sæt derefter endnu en snor i flaskehalsen, og denne snor skal hunden så kunne trække i, for at få flasken til at vende sig, så godbidderne falder ud.

Hjernegymnastik hunde: Godbid i vandet.

er din hund glad for at komme i vandet, kan du putte godbidder i en plastbox med låg, kaste den ud i vandet, hunden får så godbidderne, når den aflevere plastik boxen til dig. (denne opgave kræver selvfølgelig at hunden kan apportere.) Eller du tager en skål, hælder lidt vand i, og smider et par godbidder ned i skålen, så er det hunden opgave at få fat i godbidderne, man kan så lave sværheds graden svære, ved at hælde mere vand i.
Lad hunden løse opgaver, der går ud på at få maden ud af f.eks. en aktiveringsbold eller terning, en tom sodavandsflaske uden låg eller med hul i, en tennisbold med hul i – Igen skal hunden selv løse opgaven – uden på noget tidspunkt at blive destruktiv.
Hjernegymnastik :

Gemmeleg .

søg godbid under kop / tallerken /urtepotte
Dette er en sjov lille gemmeleg, som familiens børn med fordel kan lege med familiens hund.
Kald hunden til dig og få den til at sidde på kommandoen: “sit”. Læg en godbid på gulvet, mens hunden ser det. Placer en omvendt hård plastikkop over godbidden.

Giv kommandoen: “søg”

og lad nu hunden forsøge at vælte koppen. Hvis hunden mister interessen, vis da godbidden til hunden, sæt atter koppen over godbidden og giv kommandoen: “søg”.  Når hunden har lært at vælte koppen, kan du gøre øvelsen lidt sværere ved at benytte en hård plastiktallerken. øvelsen kan varieres med en pude et lille håndklæde el.lign.
Hjernegymnastik :

Gemmeleg – gem godbidder indendørs

Dette er en sjov lille gemmeleg, som familiens børn med fordel kan lege med familiens hund.
Kald hunden til dig og få den til at sidde på kommandoen: “sit”. Læg derefter en godbid 0.5 m fra hunden, og stil dig lige bag godbidden. På kommandoen: “søg” får hunden lov til at tage godbidden. Når dette er indlært gå da til næste punkt.

Kald hunden til dig og få den til at sidde på kommandoen:

“sit”. Læg derefter en godbid 2.0 m fra hunden, og stil dig lige bag godbidden. På kommandoen: “søg” får hunden lov til at tage godbidden. Når dette er indlært gå da til næste punkt.
De følgende dage placeres godbidden i stigende afstand fra hunden, så afstanden øges med 1 m om dagen. Når dette er indlært gå da til næste punkt.
Kald hunden til dig og få den til at sidde på kommandoen: “sit”. Lad nu hunden se godbidden blive placeret i et andet værelse. På kommandoen: “søg” får hunden lov til at finde godbidden. Når dette er indlært gå da til næste punkt.
Kald på hunden og få den til at sidde på kommandoen: “sit”. Placer nu, uden at hunden kan se det, godbidden i et rum. På kommandoen: “søg” får hunden lov til at finde godbidden.
Hjernegymnastik :

Gemmeleg – gem  under et håndklæde

Til denne leg behøver du et håndklæde, læg godbidden på græsset, eller på gulvet, læg håndklædet over godbidden, og bed hunden om at finde godbidden, vil man udvide denne øvelse, så tager man godbidden lægger den i midten af håndklædet, folder det en gang, bed sin hund om at finde godbidden, kan den løse det, så gør man det lidt svære, så folder man det to gange, næste gang 3 gange, så man til sidst har en lang pølse af sit håndklæde, så kan man gøre det rigtig svært for hunde, ved at nu lave man en blød knude af pølsen, og bede sin hund om at løse opgaven, det er vigtig at man i disse øvelse ikke går for hurtig frem, men tager det i det tempo som hunde formår at løse opgaven

Husk at Rose din hund.

Hunden vil ved denne øvelse bruge krop og hjerne.
Gemmeleg – gem hundens yndlingslegetøj
Denne leg kan leges ethvert sted i hjemmet.

Kald hunden til dig og vis den et stykke yndlingslegetøj.

Hunden må gerne snuse til det og lege med legetøjet.
Kald hunden til dig og få den til at sidde på kommandoen: “sit”. Tag nu hundens yndlingslegetøj og gem det under din hånd, under en pude eller under et håndklæde.
Giv kommandoen “find legetøjet” (find bolden eller. lign.). Hunden vil nu forsøge at få fat på sit legetøj.

Hjernegymnastik : Vandtræning

Vandtræning er rigtig sjov, god og skånsom træning for din hunds knogler og led, ligesom hundens muskler styrkes med denne sunde motionsform. Vandtræning er sundt for hunde i alle aldre.

Ved vandapportering,

skal din hund apportere en ting, dvs. hente en ting du har kastet ud i vandet. Ved vandapportering er det vigtigt at vælge den rette vandapport eller dummy til at kaste med. En god vandapport skal være let at kaste med, skal kunne flyde oven på og skal være behagelig for din hund at bide om.

En almindelig bold kan også bruges,

mens pinde i uheldige tilfælde kan skade hunden, når den løber oppe på land. Gode vandapporter kan fås hos din dyrlæge eller dyrehandler.

Alle hunde kan svømme –

og de fleste hunde synes at det er sjovt at arbejde i vand. Hvis din hund ikke er tryg ved vand, er det er vigtigt, at du ikke tvinger din hund i vandet – i stedet skal du langsomt gøre din hund fortrolig med vand.
Det er bedst at starte vandtræningen, når din hund er unghund. I sommerperioden kan I planlægge jeres daglige gåture, så I går forbi en sø eller går langs havet. Kast først vandapporten langs vandkanten, dvs. ca. 1 meter ud i havet eller søen. Herefter kan du gradvist forlænge dine kast, så vandapporten ryger længere og længere ud. Når din hund er tryg ved vandet og evt. bølger, kan du kaste vandapporten ud hvor hunden ikke kan bunde og da er nødt til at svømme.

Hjernegymnastik på lufteturen

På udturen kan du smide noget af dagens madration ud på et stykke græs uden hunden opdager det
På hjemturen vil hunden gå med næsen i jorden og bruge sin hjerne på at finde maden
Kommer I forbi en væltet træstamme, så få hunden til at hoppe op og balancere på den eller krybe ind under stammen
Gem dig bag et træ, så hunden lærer at finde en forsvundet person. Det er med til at styrke sammenholdet og samarbejdet mellem hund og ejer
Hjernegymnastik :

Læg et spor.

Er der en brakmark eller stor park i nærheden af din bopæl, kan du, mens hunden er derhjemme, gå ud og lægge et spor. Du kan f.eks. tage et stykke tørfisk, binde en snor i, og trække det efter dig. Læg fisken som belønning ved enden af sporet. Du skal naturligvis markere, f.eks. med en pind eller en sten, hvor sporet starter, så du har nogle pejlepunkter. Vent nogle timer og tag så hunden med ud til sporets startpunkt og giv kommandoen “søg”. At gå 20 minutter spor svarer til to timers aktivitet i skoven, så meget mentalt energi kræver det. Det er den mest effektive måde at køre din hund træt på – på den gode måde

Du kan også bruge leverpostej og vand til sporlægning.

Bland det sammen, kom det i en frysepose og prik et lille hul på posen, når du lægger sporet. I starten skal du kun lave et 30-40 meter langt spor, og så lægge en belønning for enden. Det må du endelig ikke glemme, for det er vigtigt, at hunden får noget positivt ud af at følge sporet. Jo dygtigere hunden bliver, desto flere sving skal der på. Du kan også gøre det sværere ved at lade sporet ligge i længere tid, før du lader hunden søge

Hjernegymnastik hunde:Balanceøvelser i skoven:

Hunde har stor behov for at få en god kropskontrol. Det gøres lettes ved at lokke hunden op på lave sten, træstamme, træstub, og bænke. Efterhånden skal hunden op på højere og højere ting. Det er et godt alternativ til at træne bliv i almindelig lydighedsøvelser. Pas på med store racer, de må først hoppe ned fra noget, når de er færdigudviklede ca. 2 ½ år. Forhindringsbane: Lav din egen forhindringsbane, som består af en træstamme hunden kan krave op ad og balancere på. Sæt sten i forskellige størrelser som hunden kan kravle op på. Disse ting er rigtige gode at lave når man er i skoven med sin hund.

Man kunne også gemme godbidder i barken på træerne,

eller købe en tube med tun, og så smøre det på træstammerne, så sætter man sporet højre og højre, så på denne måde bliver det svære.
Gemme godbidder ned ved træets rod, og sætte sin hund til at finde dem. Kravle under træstammer.
Presningen/underlag.

Lær hunde at gå på en Presningen,

køre ramper, ja forskelligt underlag, dette virker også på at hunden skal til at forholde sig til et nyt underlag at gå på, det kan også være plastik, papkasser. Har man nogle køre ramper, så brug dem, det er næsten samme form som metal trapper, er kan man lære dem at gå på ramperne, så er det letter for dem at gå på metaltrapper bag efter. Har man nogle brædder liggende, så brug dem.

Hjernegymnastik hunde: Sandkasse.

Sand i en opvaskebalje, gem nogle godbidder i den, og sæt hunden til at finde dem.
Telt
Har man et telt, så prøve at lokke dem ind i telte med en masse godbidder, der er en del hunde der ikke syntes det er så sjov, da de føler sig trykke i disse omgivelser, denne øvelse må man ikke tvinge sin hund til, den skal gøre det af egen vilje, man må støtte den alt de man vil, ja man skal støtte den alt hvad man kan

Plastspand

Plastspand kan man vende på hoved, læg en godbid på spandens bund, vis hunden at du lægger den, gå 5-10 meter tilbage med hunde, og så den så til at hente sin godbid, herefter kan man når den kan det, øge afstande, man kan sætte flere spande op, ja mulighederne er mange.
Er det en lille hund man har, så kan man sætte spanden på bunden, og vise hunde at man kaster en godbid ned i spanden, så skal hunde vælte spande for at få sin godbid.

Åbne bøtter med låg på:

Lær hunden at åbne en bøtte med låg. Dette er en samarbejdes øvelse, da I hjælpes ad. Start med at have låget løst på og vis hunden, at du putter en godbid ned i bøtten. Efterhånden gøres øvelsen sværere ved at låget bliver sat mere og mere fast på. Husk at rose hunden, når den prøver at få låget af. I kan lære hunden navnet på legen, ved hver gang i leger, siger i ”bøtte”. Når hunden er hel skrap til legen, kan I gemme bøtten. I starten skal den være synlig og sig ”søg bøtte”, stor ros når den er på vej hen til bøtten og gå med hunden hen til bøtten og deltag i slutningen af legen, så man støtte sin hund i at det den gør er rigtig.

Hjernegymnastik hunde: Omvejs løsning:

Hunden skal selv finde vej om lygtepælen, eller et træ, når i går tur, man må gerne hjælpe sin hund, så det bliver en god oplevelse for hunden.
Kravle
Sæt dig på gulvet, tag benene op så de danne et omvendt V, og få så ved hjælp at godbidder hunden til at gå under dine ben

Hunde bruger 30 procent af hjernekapaciteten

udelukkende på lugtesansen, så det er et område, hvor de virkelig kan få brugt deres naturlige instinkter.

Hjernegymnastik hunde: Forhindringsleg – sæt døren på klem

Denne leg kan leges ethvert sted i hjemmet. Kald hunden til dig og få den til at sidde på kommandoen: “sit”. Gå derefter ud af rummet og sæt døren på klem.Kald nu på din hund “Fido kom” og lad hunden puffe døren op. Hunden vil nu forsøge at åbne døren.Ros din hund.Hunden vil ved denne øvelse både bruge krop og hjerne.

Hjernegymnastik hunde: Plastikflaske med godbidder

Dette er en aktiveringsøvelse der med fordel kan bruges når ejeren forlader hjemmet. Hunden aktiveres de næste 20 minutters tid og vil til tider slet ikke bemærke til at ejeren forlader hjemmet.Til øvelsen benyttes en tom hård plastikflaske hvori der fyldes en håndfuld tørfoder. Tørfoderet triller ud af flasken når denne bevæges.Hunden vil puffe tilflasken for at nå tørfoderet. Hunden vil ved denne øvelse både bruge hjerne og snude. Hvis din hund er en “destruktiv tygger”, så bør du overvåge denne leg, idet plastikflasken kan bides i stykker.

Hjernegymnastik hunde:Søg godbidder i haven

Tag en håndfuld af hundens tørfoder og spred (kast) det ud i haven. Kald hunden til dig og få den til at sidde på kommandoen: “sit”.Giv kommandoen: “søg” og lad nu hunden finde foderet.Hunden vil bruge 10-15 minutter på at finde tørfoderet og vil herved både bruge krop, hjerne og snude.

Hjernegymnastik hunde: gulerødder og slagterkødben

Skift gerne hundens oksehudsben ud med gulerødder. Gulerødder indeholder vitamin A. Vitamin A er en vigtig antioxidant. Vitaminet sikrer din hund et godt immunforsvar, et godt syn, god hørelse, hud og pels, og sunde slimhinder. Gulerødder er billige og sunde godbidder der ikke feder. Hunde kan ikke få vitamin A forgiftning af gulerødder, fordi de kun indeholder forløberen for Vitamin A.

Dette betyder at hunden kun optager det den har brug for

.Din hund vil også have glæde af en rigtig slagterknogle. En slagterknogle beskytter din hund mod tandsten. Husk at koge knoglen før hunden får den. Knogler fra svin og fjerkræ er farlige for din hund, idet de kan splintres nede i mavetarmkanalen. En slagterknogle er en okseknogle. Bemærk at nogle hunde kan få dårlig mave af at gnave knogler.

Hjernegymnastik hunde: Mælke-/ juicekarton

Kom tørfoder/godbidder i en tom, rengjort mælke-/ juicekarton. Den lukkes bedst muligt uden brug af tape. For kartoner med skruelåg, fjernes den, da hunden kan få den galt i halsen. Man kan komme forskellige slags godbidder i kartonen, f.eks. tandrensende godbidder, fyldte marvben eller små kødstykker – hunden må gerne kunne lugte, at der er noget lækkert indeni. Selvom alle hunde har et naturligt behov for at flænse og rive, behøver man ikke at frygte, at man dermed lærer hunden at ødelægge ting, tværtimod tilfredsstiller man dens “naturlige” behov for at flå et bytte.

Hjernegymnastik hunde : Papæsker

Tag en papkasse og krøl nogle avissider løst sammen og smid i kassen, smid også noget af hundens legetøj, så kassen bliver fyld med en masse ting. Oveni smides lidt godbidder og hunden skal nu finde godbidderne imellem aviserne og alt det andet. Husk at tage hensyn til hundens størrelse, når der skal findes en papkasse.

Hjernegymnastik hunde: Køkkenrullepap

Godbidden lægges i røret og begge ender lukkes med sammenrullet avispapir.

Hunden skal her være under opsyn.

Hjernegymnastik : Makrel eller tun Pasta

Kan købes i de fleste supermarker, er god at have med på gå turen, sprøjt noget på et træ, start ned ved roden af træet først, og arbejde dig så langsom på, så hunden skal strække sig for at få noget af det dejlige tun eller makrel, de elsker det, virker som en søge øvelse, og kan sprøjtes på alt.

God fornøjelse med Hjernegymnastik hunde

Per Kaarup

Hjernegymnastik, Hundetræning for alle hunde

Se her